neděle 9. ledna 2011

Malinko netradičně.......z kuchyňské skříňky.....



Království nebeské je jako hořčičné semínko, které člověk zasel na svém poli, je sice menší než všechna semena, ale když vyroste je větší než ostatní byliny a je z něho strom, takže přilétají ptáci a hnízdí v jeho větvích. Matouš 13, 31-32




a tradice se postupně během roku stane.

Naše oblíbená snídaně..... a myslím že po svátcích a bujarém konzumování všeho možného se právě teďka hodí víc, než kdykoliv jindy.....

ovesné vločky nasypeme do kastrůlku a zalijeme mlékem tak, aby byly ponořené a na velmi mírném plamínku necháme chvilku probublat, vypneme a ještě pár minut necháme stát, krásně natáhnou zbytek mléka. Po odstátí pokapeme javorovým sirupem, lehce poprášíme skořicí a dobrůtka je na světě. Původně jsme si je dělávaly i s rozinkami, přidají se na začátku, aby krásně nabobtnaly a po odstátí zasypáno kakaem.
Myslím,že fantazii se meze nekladou. A mě nejvíc chutnají vločky ječné.











a teďka něco o ovsu
všeobecně....je to velmi zdraví prospěšná rostlina...ale víc přiložím info z netu, ať to má přijatelnou podobu....

Oves je lék vhodný při léčbě krčních problémů, prsních chorobách, žaludečních potížích, jako prevence infarktu, zlepšení funkce tlustého střeva a přímo zázračné výsledky má při léčbě kožních ekzémů a zánětů kůže. Z rozdrcených obilných zrnek se připravoval čaj působící na posílení nervové soustavy, zejména při vyčerpanosti a únavě. Na ekzém je pak nejvhodnější ovesné mléko nebo ovesná koupel. Pokud budete ovesné produkty používat často, ekzém ustoupí nebo zmizí úplně.
Nezpůsobuje obezitu, ale naopak, zvyšuje energetickou výkonnost organizmu. Obsahuje - jako ostatně i jiné obiloviny - složité cukry, které mají pro nás zásadní význam. Doplňují širokou paletu nejrůznějších minerálů, vitaminů, bílkovin důležitých pro zdravý život. Oves má velmi kvalitní složité cukry, které se rozkládají v zažívacím traktu plynule a vstřebávají se podle potřeby organismu. Na rozdíl od cukru jednoduchého (řepný cukr) nezatěžují slinivku břišní ani jiné orgány. Lidé zjistili, že dává sílu na delší dobu. Proto dnes například horolezci a jiní výkonní sportovci zařazují do své potravy ovesné produkty.

I já jsem v dobách lehce po rozpadu socialismu v našem státě na něm začínala, v té době moc možností se zdravou stravou nebylo, tudíž vločky, tvaroh rozinky jogurty to by lo naše.

Pokračování z kuchyňské skříňky zase někdy příště.


6 komentářů:

  1. Veru,
    ještě doplním, odvar z ovesných vloček prospívá nedonošeným miminkům, pokud se použije místo kojenecké vody při přípravě umělého mléka. Kdysi to poradila jedna stará pediatrička mé bývalé kolegyni. Dcerku má hezkou a skoro stejně starou jako já, jen tituly ověnčenou. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. PĚKNÉ POČTENÍ A DOBRÝ RECEPTÍK.
    DĚKUJI.
    PŘEJI PŘÍJEMNÝ NEDĚLNÍ VEČER. BOHDA

    OdpovědětVymazat
  3. Veru-
    Taky nás v dětství naučili na ovesné kaše a je to dobrotka. Já si na kaši přidávám pokrájený jablíčko a nasypu nějaký "zrní". Mňam !
    Měj se pěkně
    Jaromila

    OdpovědětVymazat
  4. Javorový sirup bych mohla kupovat po litrech, doma ho milujeme.
    Zdravím a přeji krásný večer.
    Radka

    OdpovědětVymazat
  5. Verunko, já jako dítě měla ráda vločky co dělával můj táta.Na pánev trošku másla (nemusí být) opražíme do zlatova ovesné vločky s troškou cukru,který zkaramelizuje.A ještě rozpálené sypeme do studeného mléka...krásně to syčí a voní.Má to pak uplně tu správnou teplotu.Jíst se to může hned nebo chvíli počkat až nasáknou mléko a změknou...Měj se krásně Mokopa

    OdpovědětVymazat
  6. děkuju za milé komentáře a informace navíc, ty se hodí vždycky....ještě jsme si dělávali i müsli na plechu, křupavoučké....jen už dlouho nebyly, budu muset napravit....přeji krásné dny
    pherenis

    OdpovědětVymazat