sobota 30. října 2010

PŘÍBĚH NAŠEHO KIWI ANEB " CHLUPATÉ BRAMBORY"......





Bylo nebylo....v době ještě komunistické si můj manžel (tehdy ještě manželem nebyl) přivezl z Blavy " chlupaté brambory " :-)) :-)). V té době ani netušil co je kiwi zač a proč se ty chlupatý brambory jmenují jako ten pták na Novém Zélandu?? O názvu později.

Doma v klídku po získání vědomostí od kamaráda jak na to, rozpůlil ono záhadné ovoce a první uviděl semínka....blesklo hlavou, co kdyby šla zasadit a tak mezi ochutnáváním, odebral pár semínek a rozložil na vatu. Kiwi bylo chutné a semínka na vatě po nějakém dnu vyklíčila snad všechna...

Přesadil je do sadbovače a vyrostly malé rostlinky, další přesazení do květináčků a rostlinky narostly asi do velikosti 10 cm a tvarem připomínaly kopřivu. Na podzim lístečky opadaly a zbylo jen holé cosi.

Na jaře holé cosi začalo rašit a vyrůstat lístečky a šlahouny, které vyrostly asi do 2 metrů. Na podzim zase opadaly a dalším rokem na jaře už šly rostlinky do půdy. Celkem se zredukovalo počet rostlinek na 7. Nebylo tolika místa, kam je zasadit. A hlavně tomu tenkrát nikdo nevěřil, že by to mohlo být k užitku, jen rostly několika metrové šlahouny s hezkými listy a nic víc.

Teprve asi po 10-ti 12-ti letech se objevily první květy a narostlo asi 10 plodů....slavili jsme úspěch. :-)) :-)) :-))










Další roky úroda narůstala, až do úctyhodných loňských cca 70 kg.




Rostliny rostou na velmi malém prostoru ve stínu, střídají se samec samice, plodné do loňska byly dvě rostliny a z nich ta úroda. Loni začala plodit další rostlina na protější zdi, ta byla nechápavým sousedem jeden rok zničena, tak ji chvíli trvalo, než se vzpamatovala a znova vykvetla a rodila.





Rostlina se pne na střechu a sluníčko ji dodává potřebnou energii. Vydrží mrazy bez problémů, prvních pár let byly chráněny, jeden rok se to nějak nestihlo a od té doby se ničím nechrání a přežily velké mrazy co za těch asi 15 let nechránění panovaly.

Kvetoucí nádherně omamně voní, a plody se trhají v období dušiček a nechávají dozrát ve sklepě, kolem vánoc jsou nejchutnější a při vyšší úrodě sou chutné i když malinko seschlé ještě na velikonoce.

Letošní první utržené plody, velikosti 6cm na výšku a cca 5 cm na šířku, obvod 13 - 14 cm, prostě velikost jako v obchodě.



troška dekorace neuškodí :-)





Takže tolik něco málo o našem kiwi z jižní Moravy.


A teď něco z všeobecných informacích o kiwi - Actinidii chinensis.....což je ta naše

Název actinidie je od řeckého Actis – paprsek, paprskovitě uspořádané rozeklané blizny květů, jednak paprskovitého růstu dlouhých tenkých výhonů, ale i brilantní zářivosti trichomů listů a výhonků velkoplodé Chinensis.
Původ názvu kiwi je dnes již všeobecně známý – odrůda chinensis je svými drobnými hnědozrzavými chloupky podobná nelétavému ptáku kiwi.

Jen málokteré ovoce obsahuje tolik vitamínu C jako kiwi. Obsahem až 1 miligram vitamínu C v 1 gramu kiwi pokrývá konzumace jednoho kusu kiwi příjem denní dávky. Díky vitamínu C, i v kombinaci s hořčíkem, podporuje kiwi látkovou výměnu, zpevňuje cévy a žíly, posiluje imunitní systém a zlepšuje vidění. Je známo, že vitamín C je důležitý antioxidant, který pomáhá zvládat stresy, zvyšuje schopnost soustředit se a podporuje tvorbu hormonů pro dobrou náladu. Dále konzumace kiwi přispívá ke zdravé funkci srdce a svalů, k růstu kostí, pomáhá při krvácení z dásní, parodontóze. Hlavně v zimních měsících je kiwi výbornou prevencí chřipek, nachlazení a rýmy. Je to i významný zdroj energie pro sportovce, kterým také pomůže například při namožení vaziv nebo podvrtnutém kotníku, protože díky vysokému obsahu vitaminu C zpevňuje vaziva.

Obsah draslíku je mírně nižší než u banánu. Kiwi také obsahuje vitamín E s rovněž mimo jiné antioxidačními účinky.


A proto od té doby co si dáváme naše dobroučké sladké kiwáčky nejsme nemocní. Jo a pěstuje se bez jakýchkoliv zásah, kromě sestříhání...jinak žádnou péči nevyžaduje.










7 komentářů:

  1. Milá Pherenis,
    to co jsi nabídla je úžasná fotoreportáž.
    Velice poučná, neboť si chci ty zelené chlupaté potvůrky taky vysadit.
    Už jsi své zkušenosti publikovala na www.pelargonie.cz ?
    Tam je spousta zkušeností a rad. Jeví se mi, že když tam uveřejníš svoje poznatky, tak budeš hvězda !!!
    Přeji ti pěkné slunečné dny.
    Jaromila

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím, Vaše vyprávění mě naprosto dostalo, četla jsem se zatajeným dechem. Skoro bych řekla, že není možné z koupených "chlupatých brambor" něco vypěstovat. Váš manžel má můj obdiv a Vy velkou poklonu za bezva příspěvek. V pondělí sháním kiwi. Hezký večer, HanaL.

    OdpovědětVymazat
  3. Teda nestačím kroutit hlavou nad tou úrodou...a příběhem :o))děkuju Mokopa

    OdpovědětVymazat
  4. moc velké a vřelé děkujů...Jaromilko - ještě nikde zvlášť nebyly publikované naše úspěchy...no já se spíš jen vezu :-)) :-))....

    OdpovědětVymazat
  5. Pherenis, toto všetko ste si vypestovali sami z obyčajného kúpeného kiwi? To teda púlim oči, ste šikovní a užívajte si tie sladké plody vašej práce :-) L

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Pherenis, je to nádhera obdivuji moc váš pěstitelský uspěch...jen tak dál. Dekorace s kiwi je supr originální:)
    Hezký večer Vlaďka

    OdpovědětVymazat