Království nebeské je jako hořčičné semínko, které člověk zasel na svém poli, je sice menší než všechna semena, ale když vyroste je větší než ostatní byliny a je z něho strom, takže přilétají ptáci a hnízdí v jeho větvích. Matouš 13, 31-32
a tradice se postupně během roku stane.
Naše oblíbená snídaně..... a myslím že po svátcích a bujarém konzumování všeho možného se právě teďka hodí víc, než kdykoliv jindy.....
ovesné vločky nasypeme do kastrůlku a zalijeme mlékem tak, aby byly ponořené a na velmi mírném plamínku necháme chvilku probublat, vypneme a ještě pár minut necháme stát, krásně natáhnou zbytek mléka. Po odstátí pokapeme javorovým sirupem, lehce poprášíme skořicí a dobrůtka je na světě. Původně jsme si je dělávaly i s rozinkami, přidají se na začátku, aby krásně nabobtnaly a po odstátí zasypáno kakaem.
Myslím,že fantazii se meze nekladou. A mě nejvíc chutnají vločky ječné.
Naše oblíbená snídaně..... a myslím že po svátcích a bujarém konzumování všeho možného se právě teďka hodí víc, než kdykoliv jindy.....
ovesné vločky nasypeme do kastrůlku a zalijeme mlékem tak, aby byly ponořené a na velmi mírném plamínku necháme chvilku probublat, vypneme a ještě pár minut necháme stát, krásně natáhnou zbytek mléka. Po odstátí pokapeme javorovým sirupem, lehce poprášíme skořicí a dobrůtka je na světě. Původně jsme si je dělávaly i s rozinkami, přidají se na začátku, aby krásně nabobtnaly a po odstátí zasypáno kakaem.
Myslím,že fantazii se meze nekladou. A mě nejvíc chutnají vločky ječné.
a teďka něco o ovsu
všeobecně....je to velmi zdraví prospěšná rostlina...ale víc přiložím info z netu, ať to má přijatelnou podobu....
Oves je lék vhodný při léčbě krčních problémů, prsních chorobách, žaludečních potížích, jako prevence infarktu, zlepšení funkce tlustého střeva a přímo zázračné výsledky má při léčbě kožních ekzémů a zánětů kůže. Z rozdrcených obilných zrnek se připravoval čaj působící na posílení nervové soustavy, zejména při vyčerpanosti a únavě. Na ekzém je pak nejvhodnější ovesné mléko nebo ovesná koupel. Pokud budete ovesné produkty používat často, ekzém ustoupí nebo zmizí úplně.
Nezpůsobuje obezitu, ale naopak, zvyšuje energetickou výkonnost organizmu. Obsahuje - jako ostatně i jiné obiloviny - složité cukry, které mají pro nás zásadní význam. Doplňují širokou paletu nejrůznějších minerálů, vitaminů, bílkovin důležitých pro zdravý život. Oves má velmi kvalitní složité cukry, které se rozkládají v zažívacím traktu plynule a vstřebávají se podle potřeby organismu. Na rozdíl od cukru jednoduchého (řepný cukr) nezatěžují slinivku břišní ani jiné orgány. Lidé zjistili, že dává sílu na delší dobu. Proto dnes například horolezci a jiní výkonní sportovci zařazují do své potravy ovesné produkty.
I já jsem v dobách lehce po rozpadu socialismu v našem státě na něm začínala, v té době moc možností se zdravou stravou nebylo, tudíž vločky, tvaroh rozinky jogurty to by lo naše.
Pokračování z kuchyňské skříňky zase někdy příště.
všeobecně....je to velmi zdraví prospěšná rostlina...ale víc přiložím info z netu, ať to má přijatelnou podobu....
Oves je lék vhodný při léčbě krčních problémů, prsních chorobách, žaludečních potížích, jako prevence infarktu, zlepšení funkce tlustého střeva a přímo zázračné výsledky má při léčbě kožních ekzémů a zánětů kůže. Z rozdrcených obilných zrnek se připravoval čaj působící na posílení nervové soustavy, zejména při vyčerpanosti a únavě. Na ekzém je pak nejvhodnější ovesné mléko nebo ovesná koupel. Pokud budete ovesné produkty používat často, ekzém ustoupí nebo zmizí úplně.
Nezpůsobuje obezitu, ale naopak, zvyšuje energetickou výkonnost organizmu. Obsahuje - jako ostatně i jiné obiloviny - složité cukry, které mají pro nás zásadní význam. Doplňují širokou paletu nejrůznějších minerálů, vitaminů, bílkovin důležitých pro zdravý život. Oves má velmi kvalitní složité cukry, které se rozkládají v zažívacím traktu plynule a vstřebávají se podle potřeby organismu. Na rozdíl od cukru jednoduchého (řepný cukr) nezatěžují slinivku břišní ani jiné orgány. Lidé zjistili, že dává sílu na delší dobu. Proto dnes například horolezci a jiní výkonní sportovci zařazují do své potravy ovesné produkty.
I já jsem v dobách lehce po rozpadu socialismu v našem státě na něm začínala, v té době moc možností se zdravou stravou nebylo, tudíž vločky, tvaroh rozinky jogurty to by lo naše.
Pokračování z kuchyňské skříňky zase někdy příště.
Veru,
OdpovědětVymazatještě doplním, odvar z ovesných vloček prospívá nedonošeným miminkům, pokud se použije místo kojenecké vody při přípravě umělého mléka. Kdysi to poradila jedna stará pediatrička mé bývalé kolegyni. Dcerku má hezkou a skoro stejně starou jako já, jen tituly ověnčenou. :-)
PĚKNÉ POČTENÍ A DOBRÝ RECEPTÍK.
OdpovědětVymazatDĚKUJI.
PŘEJI PŘÍJEMNÝ NEDĚLNÍ VEČER. BOHDA
Veru-
OdpovědětVymazatTaky nás v dětství naučili na ovesné kaše a je to dobrotka. Já si na kaši přidávám pokrájený jablíčko a nasypu nějaký "zrní". Mňam !
Měj se pěkně
Jaromila
Javorový sirup bych mohla kupovat po litrech, doma ho milujeme.
OdpovědětVymazatZdravím a přeji krásný večer.
Radka
Verunko, já jako dítě měla ráda vločky co dělával můj táta.Na pánev trošku másla (nemusí být) opražíme do zlatova ovesné vločky s troškou cukru,který zkaramelizuje.A ještě rozpálené sypeme do studeného mléka...krásně to syčí a voní.Má to pak uplně tu správnou teplotu.Jíst se to může hned nebo chvíli počkat až nasáknou mléko a změknou...Měj se krásně Mokopa
OdpovědětVymazatděkuju za milé komentáře a informace navíc, ty se hodí vždycky....ještě jsme si dělávali i müsli na plechu, křupavoučké....jen už dlouho nebyly, budu muset napravit....přeji krásné dny
OdpovědětVymazatpherenis